بسیاری از افراد، هنوز نمیدانند کوچینگ دقیقا چه کاربردهایی دارد و فرق کوچینگ با منتورینگ دقیقا چیست. به همین دلیل در این مقاله به بررسی مقایسهای این موارد خواهیم پرداخت. پیش از اینکه به سراغ این مقاله برویم، از شما میپرسیم:
« آیا میدانید کوچینگ چیست؟ »
« آیا میدانید تفاوت کوچینگ با مشاوره روانشناسی چیست؟ »
میخواهیم یک بررسی بین منتورینگ و کوچینگ داشته باشیم و کاربردهای هرکدام از این مباحث را به صورت دقیق بدانیم. با یک مثال، بیشتر توضیح خواهیم داد.
1- مشاور کسی است که پایین کوه ایستاده است.
مشاور تخصص دارد، اما تجربه کافی (احتمالاً) ندارد. مشاور با دانش و تخصص خودش، کمک میکند فرد به بالای کوه برود. او پیش زمینهها و خطرات احتمالی راه را هم به او گوشزد میکند.
2- منتور کسی است که بالای کوه ایستاده است.
منتور یکبار این مسیر را تا انتها آمده و فرد با تجربهای است. تجربهاش را منتقل میکند و کمک میکند تا از کوه بالا برود.
3- کوچ، کسی است که از پایین تا بالای کوه با شماست.
او در طول مسیر همراه شماست. مراقب شماست. دانش و تخصصی به شما منتقل نمیکند. در عین حال به شما کمک میکند از تواناییهای درونی برای بالا رفتن از کوه، کمک بگیرید.
برای اینکه تفاوت میان کوچینگ و منتورینگ را بدانیم، ابتدا به تعریف این واژهها خواهیم پرداخت.
منتورینگ یعنی سفر به تجربیات دیگران! در واقع منتورینگ چیزی شبیه به رابطه شاگرد استادی است. منتورینگ برای کسی مناسب است که سوالاتی در ذهن دارد و به دنبال جواب از یک فرد با تجربه است و منتور پیشنهاد میدهد و کمک به جهت دهی فرد میکند. منتور صرفاً راهنمایی میکند و جواب سوالات فرد مراجعهکننده را میدهد.
به زبان ساده یک منتور کسی است که دانش و تخصصش را به کسانی که تجربه کمتری دارند ارائه میکند. منتور با بهرهگیری از تجربه و مهارتهای خود، مراجع یا افراد تحت نظرش را در مسیر درست هدایت میکند.
یک منتور به کارمندان تازهکار برای یافتن فرصتهای رشد حرفهای کمک میکند.
یک منتور، سعی میکند به مراجع خودش، اعتماد به نفس بدهد و تلاش کند مهارتهای فردیاش را بهبود بخشد.
کمکها و حمایتهای یک منتور، بر اساس تجربهها و آموختههای شخصی اوست و این باعث جلب اعتماد و اطمینان بیشتر از جانب مراجعان خواهد شد.
در واقع یک منتور، به عنوان الگوی حرفهای برای مراجعان و یا کارمندان عمل میکند.
و در انتها و به بیانی ساده، در فرآیند کوچینگ مراجعه کننده، راه حل را با همراهی کوچ، در درون خود جستجو میکند و با آگاهتر شدن، رشد مینماید. این آگاهی و خرد از درون به او داده میشود، نه بیرون و این در حالی است که در منتورینگ، یک منتور حرفهای که در موضوعی خاص آگاهی لازم را داراست، راهحلهای از پیش تعیین شده را به مراجع، ارائه میدهد. بسته به نوع هدف یا مساله، هرکدام از این روشها، میتوانند سودمند باشند.
ارتباط در واتساپ